Met de opkomst van zeer betaalbare compactcamera’s en smartphones met steeds beter ingebouwde exemplaren nemen we met z’n allen beduidend meer foto’s. Fijn, maar dat brengt ook een aantal lastige problemen met zich mee. Foto’s gaan onherroepelijk verloren bij computercrashes of kapotte schijven, je kunt ze door hun formaat vaak niet comfortabel doormailen, je verliest het overzicht en uiteindelijk staan ze maar wat te verstoffen in hun mapje op je pc… Naast een prachtig fotoalbum maken, kun je met onderstaande fotodiensten makkelijk je foto’s back-uppen, sorteren en delen met familie of vrienden – voor geen of erg weinig geld. Hieronder vind je 10 tips voor online foto-opslag.
1. Flickr
Flickr is waarschijnlijk wel de allerbekendste van de online fotodiensten. Je krijgt dan ook heel wat met een gratis account: 1 TB opslagruimte voor je foto’s en video’s, gratis apps voor iOS en Android, een stevige set organisatietools en de mogelijkheid om foto’s te embedden in een website of blog.
2. Google Foto’s
Google Foto’s is een zeer complete én gratis fotoservice van Google. Een handige feature is het automatisch back-uppen van je smartphonefoto’s, waardoor je ook de opslagruimte van je telefoon in de gaten kunt houden. De opslagruimte van Google Foto’s is ongelimiteerd, mits je de foto’s opslaat op hoge kwaliteit. Als je de foto’s op wilt slaan naar de originele grootte, heb je wel een limiet dat gekoppeld is aan je account.
3. Dropbox
Via Dropbox kun je je foto’s op een eenvoudige en deels automatische manier opslaan, back-uppen en delen. Met een gratis account ben je gebonden aan een opslaglimiet van 2GB, ter betaling is meer meer opslag mogelijk.
4. Photobucket
Photobucket is in veel opzichten de tegenhanger van Flickr: hun features zijn quasi identiek. Ook op Photobucket kan je 1 TB aan foto’s of video’s uploaden, incl. mobiele apps en embed-opties. Een leuke extra van deze site zijn de Stories: een manier om foto’s, filmpjes en tekst op één bord te verzamelen. Zo’n story kan je dan delen met je vrienden of familie, via je mobiel of via sociale netwerken. Met een gratis account krijg je 2GB opslagruimte, wat bij betaling uit te breiden is tot maximaal 500GB.
5. Tinypic
Heb je je foto’s gewoon lokaal opgeslagen, maar wil je af en toe eens een beeld doorsturen? Als je dat in volledige resolutie wilt doen, kom je meestal in de problemen met de toegestane grootte van e-mailbijlagen. Gebruik een dienst als Tinypic om snel een afbeelding op te laden en in een paar klikken een downloadlink door te sturen.
6. WeTransfer
Net als bij met Tinypic kun je met WeTransfer snel grote bestanden laden en delen met anderen via een simpele downloadlink.
7. Lychee
Lychee is een platform om je foto’s te bewaren, maar werkt altijd op je eigen hosting: het plaatst al je foto’s in een mooi ontworpen webomgeving, waar jij de totale controle over jouw foto’s hebt. Geen geknoei met copyright op jouw beelden, geen limieten en geen abonnementskosten.
8. 500px
Ben je serieuzer en op zoek naar een community met gelijkgestemden, dan is 500px iets voor jou. Fotografietips uitwisselen, prachtige beelden van anderen ontdekken, en je eigen werk showen is waar het hier om draait. Het slimme algoritme achter de site zet elke dag de beste beelden in de kijker. Met een gratis account kan je tot 20 foto’s per week uploaden.
9. STACK
STACK is een online opslagdienst die maar liefst 1 TB aan opslagruimte biedt, helemaal gratis. Ook zit hier geen maximale bestandsgrootte aan vast, dus je wordt niet gelimiteerd. Een nadeel is dat de website invite-only werkt, wat betekent dat je niet zomaar lid kunt worden. Op de homepage kun je je e-mailadres invoeren en na verloop van tijd ontvang je een mailtje met invite-code om je aan te melden.
10. Smugmug
Smugmug is de enige service in deze lijst zonder gratis versie, maar als je veel belang hecht aan je beelden is de site erg de moeite waard. Met Smugmug plaats je jouw beelden in een prachtig ontworpen website, die je naar hartelust kan aanpssen, zonder technische bagage en zonder limieten. Het basis-abonnement kost je 40 euro per jaar of 5 euro per maand.