Besteloverzicht

Decemberactie! 🎄 Tot wel 50% korting op jouw persoonlijke kerstcadeaus. Gebruik de kortingscodes op deze pagina. 

Decemberactie! 🎄 Tot wel 50% korting op jouw persoonlijke kerstcadeaus. Gebruik de kortingscodes op deze pagina. 

Terug naar blog overzicht

Een kijkje in de fotofabriek van Fujifilm

30 september 2020

We willen allemaal het beste voor onze foto’s. Bij Profotonet werken we altijd alleen maar met de hoogste kwaliteit materialen, en met name ook in het gebruik van het fotopapier kiezen we alleen het beste van het beste. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met fotopapier, belichting, chemie en het verschil met inktjet waar je eigenlijk steeds meer over hoort.  Je leest er hieronder meer over.

glossy

Wij maken gebruik van het Fujicolor Crystal Archive Paper, en dan de Digital Professional (DPII) variant, waar de hoogste concentratie zilver in gebruikt wordt om tot een diepe zwarting en perfecte scherpte te komen. Maar, hoe komt dat papier nu tot stand en wat komt er allemaal bij kijken? Wij namen een kijkje in de fotofabriek.

De grote fabriek

In Tilburg staat een enorme fotofabriek die het fotopapier voor heel Europa maakt. Erg indrukwekkend wat daar allemaal gebeurt en hoeveel fotopapier er wel niet op een dag gemaakt wordt: 400km papier! En dat allemaal in het donker. Want als je al een tijdje meegaat in de fotografiewereld, heb je zelf ‘vroeger’ ook gewoon je foto’s ontwikkeld in De Donkere Kamer. Dát was waar het allemaal gebeurde en heel stiekem eigenlijk nog steeds, alleen nu dan machinaal. In onze Noritsu’s (voor printjes t/m 30×45 cm breed en de fotoboeken) en de Durst Theta machines (alles groter dan 30×45 cm) werken we nog steeds met hetzelfde fotopapier, waar absoluut geen licht bij mag komen en waar ook geen druppel inkt bij komt kijken. Deze werken met leds, die het papier belichten met de drie zo bekende kleuren, RGB – rood, groen en blauw. De chemie ontwikkelt dit latente beeld tot een zichtbare foto.

Van papier naar fotografisch papier

Het begint allemaal met heel normaal papier. Dit wordt als eerste gelamineerd met een laag polyethyleen (een soort plastic laagje) aan zowel de bovenkant als de onderkant van het papier. Aan de bovenzijde wordt gelijktijdig de structuur aangebracht (voor een glans of matte oppervlak). Daarna gaat het proces pas echt van start om er zilverhalide fotopapier van te maken en dat is vrij technisch.

Er moet zilverkristal gemaakt worden om zo heldere witten en vooral ook diepe zwarten te kunnen creëren. Zilverkristal ontstaat door natriumchloride (zout) en zilvernitraat samen te voegen, wat zich daardoor omzet in natriumnitraat en zilverchloride (kristallen). De volgende stap is het voorkomen dat kleuren van het papier vervaagd of weggepoetst kunnen worden. Hiervoor heeft men bedacht om olie met water te mengen, waardoor een emulsielaag van olie en water ontstaat waardoor de kleuren niet van het papier af te poetsen zijn.

Daarna start het coating proces. De emulsie pot zoals hierboven omschreven en de eerder gelamineerde rol komen dan bij elkaar. De emulsies worden gesmolten en de 7 stations worden automatisch gevuld. In de emulsie tanks wordt het zilverhalogenide met de emulsie van olie en water gemengd met het plakmiddel gelatine en met andere chemicaliën om zo de fotografische laag te maken. Hier worden maar liefst 7 verschillende lagen aangemaakt. Deze lagen worden door een coatingmachine op elkaar gestapeld en gelijkmatig op het papier aangebracht. En dat allemaal in het donker.

De zilverhalide kristallen die alleen in de kleurlagen zitten zijn gevoelig voor het laserlicht van onze Noritsu en Durst printers. Dit licht activeert deze zilverhalide kristallen zodat de pre-kleurstoffen tijdens het ontwikkelproces kleur kunnen maken.

  • Rood licht (vormt cyaan)
  • Groen licht (vormt magenta)
  • Blauw licht (vormt geel)
  • Scheidingslagen en top beschermingslagen

Nadat de lagen zijn aangebracht gaat het papier via de koelingszone een droogstraat in. Na ongeveer twee minuten is het papier droog.  Uiteraard wordt dan het gecoate papier geïnspecteerd, zo controleert men o.a.:

  • Gevoeligheid van papier
  • Gebreken in de coating
  • Kwaliteit

Dus even samenvattend: er komt een gelamineerde rol papier binnen, via de ‘Giesser’ wordt deze voorzien van 7 coating lagen. Dan gaan ze de koelzone in zodat de gecoate lagen gaan stollen voor het drogen, gaat het papier het droogproces in, wordt het papier gecontroleerd, komt het op de rol en gaat de rol naar het depot.

Die megarollen fotopapier worden dan op maat gesneden naar ‘baby-rollen’ in meerdere maten voor de verschillende machines en papierformaten.

In het kort

Het is een behoorlijk proces. Maar in het kort komt het er dus op neer dat het papier uit maar liefst 7 lagen bestaat, met allemaal hun eigen eigenschappen en functies om de foto zo mooi mogelijk op het papier te krijgen en zo lang mogelijk zo mooi te houden.

Fujifilm Original Photopaper wordt beschouwd als de benchmark voor fotografische afdrukkwaliteit. Het Fujifilm fotopapier voldoet aan o.a. de volgende eigenschappen:

  • De meest realistische lucht- en waterafbeeldingskleur
  • Kleurbehoud tot in lengte van jaren
  • Uitstekende kleurbalans met zeer levensechte kleuruitstraling
  • Briljant wit
  • De hoogste contrasten en goede verzadiging
  • Constante kwaliteit door het continue proces

Verschil tussen fotochemisch papier en inktjet?

Elk origineel Fujifilm fotopapier bevat de traditionele zilverhalogenide-emulsietechnologie. De emulsie is ingebed in gelatine, waardoor de duurzaamheid van de beeldlagen wordt behouden en beschermd tegen chemische afbraak van atmosferische vervuiling en fysieke slijtage.

  • Zilverchloride kristallen zijn gevoelig voor licht (afhankelijk van grootte)
  • Door chemische sensibiliteit worden ze veelvuldig gevoeliger voor blauw, groen of rood licht
  • Sensibilisator wordt geabsorbeerd op het AgX-kristal
  • Door zwavel en goud wordt de AgX gevoeliger gemaakt
Vergelijking papier

Het proces
Wanneer de zilverhalogenide-kristallen in het fotopapier worden blootgesteld, wordt een latent beeld gecreëerd door middel van een RGB-belichtingssysteem. Het fotopapier wordt vervolgens door middel van een chemisch proces door een ontwikkelaar aangebracht en is vastgezet om de afbeelding op het papier te maken.

Zilverhalogenide afbeelding:
Bij zilverhalide papier (fotopapier) liggen de cyaan, magenta en yellow kleurlagen boven elkaar zodat dit bij opzicht visueel 1 kleur vormt.

Digitale persbeeld / Inktjet:
Bij Inktjet is de exacte druppelpositie nooit zodanig dat de cyaan, magenta en yellow druppel op elkaar terechtkomen. Hierdoor is er nooit echt sprake van een mengkleur.

En ook jouw foto’s verdienen het beste toch? Fujifilm is een fotografische film fabrikant en heeft voortdurend gestreefd naar innovatieve oplossingen, ongeëvenaarde technologieën en hoge waarde voor de klanten. Kwaliteit staat zowel voor ons als bij Fujifilm al sinds het begin hoog aangeschreven. Het Fuji fotopapier heeft een extreem hoge resolutie van een continu tonendruksysteem wat resulteert in een uitstekende beeldscherpte. Kwaliteit is het belangrijkst. We streven dan ook voortdurend naar het beste. In de samenwerking met Fuji hebben we die vanaf dag één gevonden. Het originele fotopapier van Fuji levert uitstekende afdrukkwaliteit en afbeeldingen die een leven lang mooi blijven om maximaal van te kunnen genieten.

Foto’s die de realiteit overtreffen

En ja, ook andere (consumenten) fotolabs werken met het Fuji fotopapier, echter gebruiken zij het ‘normale’ Crystal Archive papier, prima van kwaliteit met een mooie scherpte en heldere kleuren. Wij gebruiken echter het Fujicolor Crystal Archive Digitale Paper Type DPII, exclusief gemaakt voor professioneel gebruik. Het biedt het breedste kleurbereik, de maximale dichtheid voor diepe zwarte en een uitstekende kleurverzadiging. Net even een tikkie beter dus, waarmee wij (en daarmee jij dus ook) die Hema, Albelli en Kruidvat printjes overtreffen en alle anderen achter ons laten.

What you’ll love about it

Als professionele fotograaf wil je natuurlijk ook professionele resultaten. Fujicolor Crystal Archive Digitale Papier Type DPII voldoet aan alle eisen: foto’s worden tot leven gebracht in diepe kleuren en expressieve levendigheid. De realiteit vervaagt erbij – jouw foto’s overtreffen de realiteit.

  • Ideaal voor weergave doeleinden door de continue hoge kwaliteit
  • Trouwmomenten worden voor eeuwig bewaard
  • Geeft digitale afdrukken van hoge kwaliteit; portretten en commerciële foto’s weten gegarandeerd de aandacht van mensen te vangen