Besteloverzicht

Decemberactie! 🎄 Tot wel 50% korting op jouw persoonlijke kerstcadeaus. Gebruik de kortingscodes op deze pagina. 

Decemberactie! 🎄 Tot wel 50% korting op jouw persoonlijke kerstcadeaus. Gebruik de kortingscodes op deze pagina. 

Terug naar blog overzicht

Interview met wildlife fotograaf Alex Brackx

22 oktober 2024

Alex Brackx is een Belgische wildlife fotograaf die het liefste actiemomenten in de natuur vastlegt. In 2022 werd Alex benoemd tot Wildlife Photographer of the Year door Africa Geographic. Alex wil met zijn fotografie de schoonheid en diversiteit van dieren en natuur in beeld brengen. Hiervoor gaat hij ook regelmatig op reis, zo is hij ook fotografiegids en reisbegeleider bij Wildpix Travel. 

Wij spraken Alex over zijn fotografie, de verhalen achter zijn prachtige beelden en wat het afdrukken van die foto’s voor hem zo speciaal maakt.

Interview-Alex-Brackx-wildlife-fotograaf

Hoe ben je in de wildlife fotografie terechtgekomen?

Alex’ liefde voor de natuur is diepgeworteld. “Jarenlang was ik natuurgids,” vertelt hij. “Daarbij registreerde ik verschillende dieren en hun gedrag. In 2010 begon ik wildlife te filmen en te fotograferen tijdens mijn reizen door Midden- en Zuid-Amerika. Een reis van negen maanden door Zuid-Amerika gaf me het gevoel dat wildlife fotografie helemaal mijn ding was. ” Hierna volgde vele reizen en avonturen waarbij hij fulltime ging werken als wildlife fotograaf.

Wat maakt jouw foto’s zo speciaal?

“Als wildlife fotograaf hou ik van actiefotografie,” legt Alex uit. “Mijn doel is om situaties zo mooi en goed mogelijk vast te leggen. Licht, weer en omgeving zijn cruciaal. Ik wil dat mijn foto’s verhalen vertellen.” Een voorbeeld hiervan is een foto van een raaf met een stuk been in zijn bek. “Ik probeer de kijker nieuwsgierig te maken: ‘Waarom heeft hij dat in zijn bek?’ Deze vragen maken de foto interessanter en trekken je dieper het beeld in.”

De uitvoering van een compositie is een uitdaging, vooral bij snel bewegende dieren. “In Afrika fotografeerde ik gieren met een vleugelspanwijdte van 2,5 meter. Het vastleggen van elk detail én een sterke compositie vraagt oefening.” Alex fotografeert graag vanuit lage hoeken en volgt zijn instinct om de kern van de actie vast te leggen: “Het oog of een gezichtsuitdrukking vertelt vaak het verhaal.”

alex-brackx-wildlife-fotografie-roofvogel-interieur

Op welke foto ben je het meest trots?

In 2022 werd Alex bekroond tot Wildlife Photographer of the Year door Africa Geographic met een foto van twee zebra’s en een cheeta. “De emoties zijn heel krachtig: de doodsangst van het veulen, de laatste poging van zijn moeder om hem te redden, en de cheeta die overwint. Samen vertellen ze het verhaal van dit moment. Het is absoluut een van mijn favoriete foto’s.”

Alex is trots op veel van zijn foto’s, maar benadrukt dat het persoonlijk is of een foto aanslaat of niet. Soms vindt hij een foto bijzonder, terwijl anderen dat niet zo ervaren. Een van zijn favorieten is een foto van bijna uitgestorven wilde honden in Botswana. “ik heb hen vier volle dagen kunnen volgen. Na drie dagen wachten kreeg ik eindelijk het moment dat ik in gedachten had. Toen de honden mijn compositie in liepen en de actie begon, voelde ik mijn walhalla-moment. Zo’n foto, waar je zoveel moeite voor hebt gedaan, geeft een euforisch gevoel dat moeilijk te omschrijven is.”

alex-brackx-wildlife-fotografie-interieur

Hoe bewerk je jouw foto’s?

“In het begin van mijn fotografiecarrière bewerkte ik mijn foto’s veel meer, maar tegenwoordig probeer ik de beelden al zo perfect mogelijk vast te leggen, zodat er weinig nabewerking nodig is. Bij het bewerken focus ik me vooral op de standaard aanpassingen: ik zorg ervoor dat de scherpte goed is, de wit- en zwarttinten kloppen en dat het histogram interessant oogt. Ook let ik extra op de compositie. Maar echt verscherpen of de kleuren laten spetteren, doe ik nauwelijks meer. Ik wil dat mijn foto’s zo natuurlijk mogelijk blijven.”

Wat vind jij zo belangrijk aan het afdrukken van jouw beelden?

Alex drukt regelmatig foto’s af en exposeert deze op bijvoorbeeld Lowland Fotofestival of hij hangt de foto’s op in zijn huis. Het proces van foto’s afdrukken en ophangen is voor Alex niet alleen een manier om zijn werk te bewonderen, maar hij leert ook of de foto daadwerkelijk werkt. “Als je na een paar maanden langs een opgehangen foto loopt zonder dat die nog opvalt, dan doet de foto waarschijnlijk niet genoeg. Maar als je blijft kijken, weet je dat het een goede foto is.”

De voorkeur van Alex gaat uit naar een FineArt print op dibond. “Ze hebben een prachtige afwerking en definitie. De kleuren zijn dieper en het zwart is intenser, wat de foto echt een extra dimensie geeft. Als zo’n foto dan in mijn huis hangt, voel ik de trots en beleef ik het moment opnieuw alsof ik weer daar ben, precies toen ik de foto maakte.”

Wat hangt er boven jouw bank/eettafel?

De muren van Alex’ huis vertellen de verhalen van zijn avonturen in de wildernis. “Ik heb een tegenlichtfoto van een vogel, een beeld van ijsberen en een opname van wilde honden,” deelt hij. “Drie compleet verschillende foto’s, maar elk heeft iets bijzonders.” Alex heeft echter ook wensen voor zijn muren: indrukwekkende beelden van grizzlyberen in Alaska, sneeuwuilen in Canada of poema’s in Patagonië.

Zijn werk is niet alleen een passie, maar ook een manier om blijvende herinneringen te creëren en te delen. “Onlangs heb ik mijn schoonbroer een foto cadeau gedaan. Het was een nachtfoto van witte neushoorns. Hij had de foto eerder gezien tijdens een expositie en vond hem prachtig. Het voelde goed om hem dat cadeau te geven. En nu hangt deze foto trots boven zijn bank.”

alex-brackx-wildlife-fotografie-ijsbeer-interieur

Het werk van Alex

Instagram: alex_brackx_nature
Facebook: Alex Brackx Nature
Youtube : alex brackx nature